dinsdag 17 september 2013

Sainte Marie-aux-Mines

Onze trip naar de Elzas was helemaal geweldig. We hebben leuke dingen gedaan, toch nog een beetje mooi weer gehad & veel lol gemaakt met zijn allen. Maar een hoogtepuntje voor mij & mams was toch wel het dagje Sainte Marie dat we beleefd hebben. Let op! In dit blogje zullen veel foto's staan. OP één of andere manier bleef ik foto's maken van al het prachtigs dat we zagen. Mijn verslagje van Sainte Marie zal waarschijnlijk twee delen gaan beslaan. Er was zoveel moois te zien, dat ik jullie daar ook van wil laten genieten. Donderdag gingen we al vroeg op pad op weg naar Liepvre. Mams had namelijk bedacht dat we daar de auto waarschijnlijk wel kwijt konden, onze tour konden starten & dan zo langzaam alle tentoonstellingen bekijken. We begonnen in de kerk.


Op zich al een plaatje aan de buitenkant. Echt zo'n rustig plattelandskerkje. Maar tijdens de Carrefour druk bezocht door quiltsters uit allerlei landen. Behalve van de quilts kon ik het niet laten om ook wat foto's van de ambiance te maken. 


Mooi toch, zo'n oude schuur!


En binnenin de kerk hingen verrassend mooie moderne quilts van de Tsjechishe Jana Haklova. Ik vond deze wonky log cabins erg grappig.


 Dit was mams d'r favoriet. Een mooie brug gemaakt met stof & heel veel borduursel.


Ik vond deze Monet-impressie helemaal super! Al die kleuren & details. Van dichtbij misschien een beetje druk, maar als je wat verder weg staat of als door je wimpers heen kijkt, dan is het net als een impressionistisch schilderij, een plaatje!


De quilts van de italiaanse Fabia Delise waren heel anders van vorm & kleur. Veel gedempte kleuren & heel veel hexagonnetjes. Onwijs bijzonder!


En dan ziet het er dus zo uit. Enthousiaste quilters, die allemaal mooie quilts in een kerk bewonderden. Zouden ze ook even een kijkje hebben genomen naar de mooie gebrandschilderde ramen?


In het dorpshuis van Liepvre was een mooie tentoonstelling van oude quilts uit de collectie van Jonathan Holstein. Bij elke quilt stond een bordje met heel veel interessantie achtergrondinformatie. Ik vond de bovenstaande quilt een plaatje in al zijn eenvoud.


En dit schattige mandjesquiltje deed me verlangen naar een nieuw projectje om op te starten. Maar laat ik eerst maar eens wat quilts afmaken. Ik heb nog zo veel liggen.


Deze ster werd gemaakt van allemaal verschillend gekleurde vierkantjes. En weet je wat het grappigst was? Ik herkende best veel stofjes uit mijn eigen collectie. Zo leuk dat ze reproducties maken van al die oude stoffen!


En dit was ook al zo'n beauty. Wat een geduld om al die vierkantjes zo netjes aan elkaar te zetten! 


Deze quilt van een afro-amerikaanse quiltster was ook helemaal wow. De bazin van de vrouw had een stoffenwinkel & dit is nou echt een scrappy quilt! Daar kunnen wij nog wat van leren.


Er hingen ook nieuwe oude quilts. Het franse quiltersgilde liet het mooiste dat haar leden gemaakt hadden zien aan het publiek. Wat een geweldige kompassen! En origineel zo met die applicatie-stukjes ertussen.


Ja, Jane was ook aanwezig bij het quiltersgilde. Een bjoetie! En ik kreeg gelijk zin om weer een blokje te gaan maken...


Ik ben op dit moment helemaal geintrigeerd door dit soort mooie sterren. Ik heb hier in de boekenkast nog een mooi boek staan over het maken van zulk soort sterren. Zal ik?!?


Mams & ik hebben een behoorlijke poos voor deze ingenieuze rood met witte quilt staan kijken hoe de quilt in elkaar zat. Geweldig mooi!


Dit moderne object vond ik ook mooi. Zo apart & breekbaar. Gemaakt met knikkers & een soort kanten zakdoeken als een mobile hangend in de lucht.


Mams was blij dat deze quilt er hing. Zij is druk bezig met een nieuwe meeneemquilt van hexagonnen in net zulke ruiten, die met elkaar sterren & blokken vormen. 


Deze grappige beestjes stonden ook in de dorpshuis. Ze komen helemaal uit Denemarken & zullen wel verbaasd zijn om al die enthousiaste quilters, die ze kwamen bekijken.


In het dorpshuis hingen ook moderne quilts van Israelische quiltsters. Ik hou meestal niet zo heel erg van moderne quilts, maar hier hingen wel echt plaatjes van quilts tussen. 

Hebben jullie genoten van de foto's in dit blogje? Morgen meer!

6 opmerkingen:

 1. vielen Dank für die schönen Bilder, ich habe sie genossen! Leider konnte ich nicht in St. Marie sein
  DANKE!!! Groetjes Annette/Deutschland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, erg mooi allemaal. Fijn om zo even mee te kunnen genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig, wat een mooie foto's. Die ster herken ik, volgens mij hing hij ook in Birmingham. Ik heb er nog uitgebreid foto's van staan maken omdat ik hem zo mooi vond.
  Tja en dan Jane.... wat een mooie ook. Maar ik geef je mams gelijk, die brug vind ik ook het allermooist.
  dank je wel voor het laten meelezen.
  groetjes
  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige quilts hingen er.
  zo te zien hebben jullie genoten,
  wij als quilt groep waren er ook ,was zeer bijzonder ,
  vooral in het theater daar hingen zeer oude quilts,
  de arts waren ook mooi ,wij hebben genoten.
  gr sieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele mooie reportage. Ik heb zeker 40 minuten achter in het kerkje gezeten en de quilts en de ramen op een afstandje bekeken..
  Zo kon ik ook zien dat de Monet quilt het meest gefotografeerd werd en dat was op vrijdagmiddag...
  Ik heb ook ontzettend genoten en dat ga ik volgend jaar weer doen in Ste. Marie aux Mines.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oui j'ai adoré votre reportage sur les beaux quilts de SAINTE MARIE , vos photos sont belles ! Merci . Recevez toute mon amitié de la France . Mamifleur

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...