zondag 12 juni 2016

Quilten als therapie

Soms is quilten voor mij net therapie. Ik hoef geen geld uit te geven aan dure psychologen en hoef ook geen verslavende kalmerende pillen te slikken. Gewoon ontspannen patchen is soms genoeg om zorgen te vergeten. Steekje voor steekje laat ik steeds meer zorgen los. En dat werkt het beste wanneer ik me alleen maar op die steekjes hoef te concentreren. Dus geen stofjes uitzoeken, niet snijden, niets lastig meten en nieuwe dingen uitproberen. Alleen maar rechtoe rechtaan patchen. De laatste 2 weken heb ik dus heel wat steekjes gezet.


Het bleek namelijk dat ik op mijn rug een melanoma in situ had zitten.Een moedervlek die ik al jaren had zag er ineens vreemd uit & ben naar de huisarts gegaan om te vragen of hij hem kon verwijderen. Zo gezegd, zo gedaan. Hij zag er niet echt wat kwaads in, maar een week later vertelde hij toch dat het geen goede boel was. Gelukkig waren we er op tijd bij & heeft de huisarts het hele melanoom kunnen verwijderen. Afgelopen donderdag ben ik naar de dermatoloog geweest voor een extra veiligheidsmarge, waarbij hij nog meer weefsel rondom het plekje verwijderde. Hij stelde me gerust dat ik me geen zorgen hoef te maken, omdat het melanoom nog in wording was. In principe krijg ik nog één controle van alle moedervlekken & is het daarmee afgelopen. Maar je begrijpt vast wel dat ik niet de leukste tijd achter de rug heb. Ik heb dus veel zitten patchen. Gewoon geen zin in andere dingen. En zo komt het dat het blikje met de stukjes van de English Whirl Gig-quilt van Brigitte Giblin helemaal leeg is.


De vrolijke quilt met de draaimolentjes en schattige plaatjes van spelende kinderen, diertjes, bloemen etc. is klaar. Ik heb allemaal verschillende witte stoffen gebruikt voor de blokken. Voor de kleine driehoekjes heb ik de stof die over was van mijn Prince gebruikt. En de gekleurde stoffen zijn gewoon allemaal verschillende vrolijke kleurtjes uit mijn voorraad. Ik heb bij deze quilt reproducties en moderne stoffen gewoon door elkaar gebruikt. Het midden van elk blok komt uit een stof die ik een poosje geleden bij de Sampler kocht. Gewoon omdat ik de plaatjes toen zo leuk vond. En al zeg ik het zelf, ik vind dit een erg leuke, vrolijke quilttop geworden. Perfect voor een 7-jarig meisje dat het liefst alle quilts die ik maak, zou willen hebben.


Kijk maar eens... Zoooo vrolijk! Ik weet nog niet zeker of ik een rand om de quilt ga maken. Misschien dat Sophie hierover mee kan denken. Ik heb nog een behoorlijk stuk van de stof met de boompjes die in de halve hexagonnen en aan de zijkanten in de driehoeken zit. Of zou de top dan te druk worden?

17 opmerkingen:

 1. wonderful quilting - sorry about your skin cancer sure hope they got it all - yes quilting is relaxing and sounds like you need it!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. The Quilt is wonderful.
  Greetings, Manuela

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles Gute!!! Mir ist es vor 5 Jahren genau so ergangen! Ich kann dich so gut verstehen!! Ich war damals auch total schockiert und konnte nicht mehr denken, auch quilten ging nicht. Die Operation und Nachoperation habe ich einfach über mich ergehen lassen...
  Alles ist gut gegangen. Immer noch! Viel Freude beim Quilten!!
  Liebe Grüße von Annette aus Süddeutschland. Zur Zeit an der Küste von Zeeuws Vlaanderen;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sophie vindt het vast heerlijk om mee te prakkizeren over de rand, zij houdt van quilts, allemaal door jou!
  Zet 'm op lieve schat! Wat een shittijd, maar wat heb je iets moois gemaakt!
  XX

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me voorstellen dat patchen 'helend' werkt. Mijn man kreeg vorige week donderdag zijn uitslag, gelukkig goed, maar ik had ook nergens zin in. Het doosje met blokken van de Challenge stond naast me. Ik had net veel voorbereid voor de vakantie. Ik heb nu 12 blokjes minder in het doosje zitten. Laat Sophie maar mee beslissen, die weet vast wel wat ze wil. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja dan pas beseffen we weer hoe heerlijk het is om iets te dien te hebben. Sterkte verder

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een shittijd heb je gehad. Fijn dat het goed is gegaan. Sophie zal zeker meedenken met de rand en wat zal ze blij zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O, wat een rot tijd moet dat zijn, de onzekerheid! Fijn dat je dan afleiding hebt in het quilten! Ga maar uit dat het nu ok is als een specialist dat zegt!

  Je quilt voor Sophie is een leuke vrolijke quilt, daar zal ze blij mee zijn!
  Sterkte en lieve groetjes,
  Evelyne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje wat een schrik. Dan geeft handwerken idd afleiding en helemaal als het zo'n leuke quilt gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig was je er op tijd bij! Altijd schrikken, zoiets. Je hebt wel weer een hele mooie quilt gemaakt, dat kleine meisje boft toch maar! Groetjes, Francis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik schrik echt van je berichtje, Marieke, want melanoom is bij ons in de familie erg " beladen" en ik laat zelf elk nieuw vlekje of plekje direct verwijderen of nakijken. Wat een opluchting, dat het zo vroeg werd ontdekt! Hoop, dat het nu helemaal weg is. Zo fijn om dan een hobby te hebben, waar je zoveel in kwijt kunt.
  Groetjes van Ageeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat is dat schrikken, zulk nieuws. Fijn dat wel alles in een keer is verwijderd. En ja dan heb je een uitlaatklep nodig, oftewel een mooie quilt in wording.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een rot tijd weer zeg, maar het is gelukkig allemaal goed gekomen.
  Mens heeft zomaar wat he, schrikken hoor.
  Maar je hebt je best gedaan hoor met je quilt zeg, geweldig mooi geworden...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 14. meid, wat een nare tijd was dat! Ik weet hoe het voelt. Gelukkig loopt het goed af en had je de troost en verzetje van het quilten! Nu dit achter de rug is kun je weer denken! groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jeetje, wat een schrik! Fijn dat het toch relatief mee bleek te vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Poeh, gelukkig was je er op tijd bij en dan die spanning. Ik begrijp dat je dan graag steekjes zet, alhoewel ik tijdens het patchen en quilten altijd heel veel nadenk...Ik hoop dat alles goed blijft en wat je gemaakt hebt is prachtig. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat fijn dat je er op tijd bij was en gelukkig dat het uiteindelijk allemaal goed is gekomen. Heerlijk dat je je gedachten een beetje kon verzetten met het patchen van deze vrolijke quilt.
  Ik vind je quilt zó mooi, wil hem eigenlijk een beetje namaken wat betreft de witte stoffen. Echt superleuk om daar allemaal verschillende stoffen voor te gebruiken.
  Ik zou er geen rand omheen doen, maar dat komt omdat ik niet van randen hou, meestal niet tenminste. Soms zie ik een quilt waarbij ik het wel mooi vind, maar eigenlijk is dat zelden.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat Sophie helemaal blij is met deze quilt.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...