zaterdag 28 juli 2018

Naar Lysøen, een eilandje met een verhaal

Vandaag stonden we niet al te laat op. Voornamelijk omdat het al vroeg heet werd in de tent, maar ook omdat we dan ‘s ochtends nog een uitstapje konden maken met de Bergen-pas dienwe gisteren aangeschaft hadden. Ik had iets gelezen van een eilandje en een bootje en dat de dan kon wandelen en een villa bezoeken, dus wij op weg naar Lysøen. Een klein eilandje vlakbij Bergen.



We hadden een mooie dag hiervoor uitgekozen, want zoals je ziet was het stralend weer. Het leek de Middellandse Zee wel zo mooi was het. Toch waren we echt in Noorwegen (maar daarover op het eind van dit blogje meer)



Om bij Lysøen te komen moet je met de auto naar Fana. Daar volg je de weg verder en na een poosje kom je dan bij deze pier uit waar je het eilandje al ziet liggen. Lysøen is in totaal 7 km2 groot en de belangrijkste bezienswaardigheid is de villa van Ole Bull. Je ziet hem op de foto hierboven ook staan die villa.



Om er te komen moesten we eerst een stukje varen door het fjord. Superleuk en met dat warme weer helemaal lekker met windje en al. 



Al na een minuut of 10 waren we bij het eilandje en konden we de boot afstappen om het te verkennen. Hier zie je de villa van Ole nog wat beter. De man had een mooi plekje voor zijn huis uitgezocht.



Op de foto hieronder zie je de aanlegsteiger van het eiland met het veerbootje eraan. En je ziet een baaitje waar later op de dag aardig wat mensen aan het ontspannen waren. 



Lysøen is een eiland met een verhaal omdat deze (naar mijn smaak) nogal protserige villa erop staat. Het huis van Ole Bull. Een Noorse vioolspeler en componist die veel betekend heeft voor de Noorse droom. Noorwegen is namelijk lange tijd bestuurd geweest door Zweden en in de hogere kringen werd Deens gesproken, omdat dat een deftiger taal zou zijn. Noors was voor boeren. Ole Bull heeft zich sterk gemaakt voor het Noors nationalisme door traditionele Noorse volksmuziek in zijn stukken te gebruiken en de mensen in Noorwegen te wijzen op de waarde van hun eigen taal en cultuur,



Ole Bull leefde van 1810 tot 1880 en wordt beschouwd als één van de grootste violisten van de 19e eeuw. Ole was echter ook een beetje vreemd en ik verdenk hem er zelfs van dat hij wat last had van grootheidswaanzin. Zo wilde hij op een gegeven moment in Amerika een nieuw Noorwegen stichten, dat hij Oleana noemde naar zichzelf. Helaas voor Ole mislukte dit avontuur. En toen hij terug in Noorwegen kwam met zijn nieuwe vrouw kocht hij het eiland Lysøen en bouwde daar een villa.



Maar best wel een on-Noorse villa. Hoewel hij wel van hout van het eiland gemaakt is, is het interieur heet protserig met grote spiegels, dure kroonluchters, uitgestalde cadeaus van bewonderaars, opgehangen wandkleden en bewerkte houten pilaren en danspanten. Op de foto hierboven zie je één van de spiegels met de merkwaardige versieringen aan het dak.



Op de foto hieronder zie je de slaapkamer van Ole. Met het kostuum waarmee hij doorbrak op de paspop en een Egyptisch wandkleed aan de muur. Dat kreeg hij nadat hij bovenop één van de piramides had opgetreden.



Maar het meest bijzonder was misschien nog wel de buitenkant van het gebouw. Qua kleuren redelijk Noors, lichtblauw en fris wit. Maar qua stijl had hij een Russisch torentje laten bouwen en de pilaren en bogen waren geïnspireerd op het Alhambra. Lekker hysterisch dus. Ik vond het bezoekje aan de villa erg de moeite waard. Leuk om zo’n huis te zien. Ik had voor vandaag eerlijk gezegd nog nooit van Ole Bull gehoord, maar door de villa en de leuke rondleiding die we kregen weet ik nu toch wat meer van hem. Aanrader dus! Maar ik zou dit wel met mooi weer doen.



Want zoals ziet kan je goed wandelen op Lysøen en dat is toch het fijnst als het niet regent.



Soms zijn de paden op het eiland wat aan de uitdagende kant. Maar met goede schoenen en voorzichtigheid zijn ze goed te bewandelen.



Zelfs op mijn sandalen en met die stomme enkel kwam ik overal boven en beneden zonder om te vallen. Het is af en toe flink klimmen...



Maar je wordt wel beloond met uitzichten als deze. Net Corsica met het mooie weer dat we vandaag hadden. Alleen het getjirp van de krekels en cicaden ontbrak en het was hier heel erg stil op het ruisen van de wind na.



Leuk was ook om de bootjes onderaan het eiland te zien. Lekker voor anker en zwemmen in het fjord of de zee.



Vooruit nog eentje om jullie ervan te overtuigen dat je als je in de buurt bent en het is mooi weer, het tripje naar Lysøen echt even moet maken. Wij hebben er in ieder geval van genoten.



Was het overdag prachtig weer hier in de buurt van Bergen, dat is inmiddels helemaal omgeslagen. Het regende zojuist keihard en we zitten dus voor het eerst deze vakantie binnenin de tent om wat te quilten, een boekje te lezen of dit blogje te schrijven. Fijn hoor dat we in deze tent daarvoor voldoende ruimte hebben. Morgenochtend zou het weer droog moeten zijn en hopelijk is de tent dat dan ook snel. Dan gaan we hem voor de laatste keer inpakken. Voor de laatste 2 nachten hebben we namelijk Hytter geboekt op 2 verschillende plekken. De voorspellingen zijn niet almte best en zo nemen we hopelijk niet weer een zeiknatte tent mee naar huis die we nergens echt goed kunnen laten drogen. Duimen jullie mee dat het morgenochtend droog is?!?

6 opmerkingen:

  1. Prachtig zeker, dat eilandje. Inderdaad om te onthouden voor ooit!🤗

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ole! Nooit van gehoord, wat een huis.......... Wel heel bijzonder zo veel bijzondere stijlen in een tijd dat veel mensen niet konden reizen. Viel er bij Ole veel te bekijken. Jammer dat het weer nu schijnbaar aan het omslaan is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zal voor jullie duimen. Heb genoten van al die mooie plaatjes en de beschrijvingen, geweldig.
    Wens jullie nog een paar hele mooie dagen toe en een veilige terug reis toe.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een bijzonder huis, prachtig houtsnijwerk! Ik duim voor je qua weersomstandigheden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een huis zeg, al dat hout snijwerk prachtig.
    En wat een schitterende natuur laat je op je foto's zien, genieten hier.................liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...