zondag 31 maart 2013

Verwenmomentjes

Soms moet je jezelf even echt verwennen. Dan zit je in een dipje & weet even niet meer hoe je eruit moet komen. Als dan ook de lapjes bij mij niet helpen, dan ga ik graag in de keuken staan om lekkere dingen te bakken. Als ik bezig ben met mijn lapjes schieten mijn gedachten naar de verdrietige dingen, terwijl ik tijdens het kneden van deeg of het kloppen van banketbakkersroom alleen maar aan het resultaat kan denken & de niet zo blije dingen verdwijnen dan meestal als sneeuw voor de zon. Vandaag had ik weer zo'n treurmomentje dat iet opgelost kon worden met lapjes. Ik heb het wel geprobeerd door een blokje Dear Jane te maken. Maar de roep van de aardbeien in de koelkast was groter. De behoefte aan kneden & troostrijk eten was belangrijker. Dus ben ik lekker aan het bakken geslagen. Een overheerlijk aardbeientaartje. Als voorbode van het voorjaar (dat toch ooit moet gaan komen) Hieronder het recept. Als jullie trouwens meer recepten van mij willen lezen, neem dan ook eens een kijkje op mijn andere blog: Marieke Kookt (klikkerdeklik) Hierop hou ik bij wat ik kook & bak. Het is eigenlijk bedoeld als naslagwerk voor mezelf, maar jullie mogen er ook van genieten hoor...



Aardbeientaartje

voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram suiker
1 ei
zakje vanillesuiker&nbsp
125 gram boter, op kamertemp. & in blokjes&nbsp
snufje zout

banketbakkersroom:
½ liter melk
vanillestokje
4 eidooiers
125 gram suiker
50 gram bloem

overig:
bakje aardbeien, ontkroond & doormidden gesneden
zakje taartina
water
scheutje (aardbeien-)siroop (evt.)

Meng voor het deeg de bloem, de suiker, het ei, de vanillesuiker, de boter & een snufje zout door elkaar tot je een samenhangend deeg krijgt. Vorm er een bal van, verpak die in platicfolie & leg de bal deeg minstens een uur te rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakvorm met Ø 24 cm. in met boter & bestuif met bloem. Bestuif een schoon werkblad met bloem & rol het deeg uit tot een ronde lap groot genoeg voor de bakvorm. Bekleed het deeg met bakpapier & leg een steunvulling van gedroogde bonen of speciaal daarvoor gemaakte keramische bonen op het bakpapier. Bak de taartbodem blind (dus met steunvulling) 15 minuten. Verwijder de steunvulling & het bakpapier & bak daarna nog zo'n 5 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Haal de bodem uit de oven & laat afkoelen op een rooster.

Maak de banketbakkersroom. Hiervoor breng je het grootste deel van de melk langzaam aan de kook met het vanillestokje. Laat de vanille een tijdje staan trekken in de langzaam pruttelende melk. Klop in een kom de eidooiers, de bloem & een scheut achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg al roerend de melk toe scheut voor scheut. Doe het geheel terug in de pan & breng het opnieuw aan de kook, terwijl je grondig blijft roeren. Je zal merken dat het mengsel al snel dikker begint te worden. Dat is de bedoeling! Laat het geheel in totaal zo'n 3 minuten koken, terwijl je ondertussen goed roert. Haal de pan dan van het vuur, verwijder het vanillestokje & roer de suiker door het mengsel heen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen (eerst even buiten de koelkast, later erin) tot je hem nodig hebt.

Voor het maken van de taart, schep je de afgekoelde banketbakkersroom in de taartbodem & egaliseer je dit met een plat mes. Leg de aarbeien erop. Maak het zakje taartina aan volgens de aanwijzingen op de verpakking met water & een scheutje aardbeiensiroop (je kan ook 2 eetlepels suiker gebruiken, maar ik vond aardbeiensiroop leuker) & schenk de taartina over de aardbeientaart. Zet de taart vervolgens nog even in de koelkast om de taartina op te laten stijven. Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat het niet iets heel ernstig is waar je mee zit.
    Als lapjes niet helpen....
    Je taart is mooi gelukt!
    Ik wens je toch nog een fijn 2e Paasdag.
    lieve groetjes, Evelyne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er erg lekker uit! maar hoeveel gram boter is er voor nodig?
    gr Herfstbloem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm ziet er heerlijk uit, heb het recept opgeslagen, snel even aardbeien kopen (voorlopig nog Spaanse of zo)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mm, ziet er erg lekker uit! Ik hoop dat je verdriet niet te groot is en zo toch een beetje minder is!
    groetjes, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...