vrijdag 27 juli 2018

Naar Bergen

Het schijnt dat Bergen de natste stad in Europa is. Klagen wij vaak over de regen, in Noorwegen zeggen ze dat kinderen uit Bergen met een paraplu in de hand geboren worden. Er valt in Bergen twee keer meer regen dan in de Bilt. Gelukkig was daar vandaag niks van te merken. Sterker nog we hadden stralend weer en het was soms zelfs wat te warm (al was het niet zo heet als het in Nederland schijnt te zijn, arme jullie). Voordat ik jullie de foto’s en verhaaltjes uit Bergen laat zien, wil ik je eerst nog twee foto’s van gisteren tonen...Toen waren we namelijk onderweg van Aurland naar de nieuwe camping in de buurt van bergen en kwamen zomaar ineens deze waterval tegen. Bussen vol toeristen waren al uitgestapt, dus wij moesten ook even een kijkje nemen.Het was dan ook best een mooie waterval die Tvindefossen. Hij lag direct achter een camping. Helaas hadden we al andere plannen, anders was dit misschien leuk geweest om te overnachten. Misschien onthouden voor een volgende keer dat we naar Noorwegen gaan, want wie kan nou zeggen dat hij onderaan een waterval geslapen heeft? Verder hebben we gisteren niet zoveel gedaan. In de auto gereden, tent opgezet en geluierd (want het blijft vakantie)
We staan nu op camping Lone. De grootste camping in de omgeving van Bergen. Maar hoewel hij groot is, merken we daar weinig van omdat we op een soort bijveldje staan. Het meest jammere is nog dat we ‘s ochtends in de zon staan. Al is dat rond het middaguur al veranderd en komt de eerste schaduw op het plekje. Het sanitair zou wat netter mogen zijn, maar we hebben weinig last van de weg die naast de camping loopt. Deze is waarschijnlijk toch wat rustiger omdat het niet een doorgaande route is. Oh ja, de camping ligt aan een meertje waar je zelfs kayaks kan huren, maar wij hebben er nog niet gezwommen. Misschien morgen even. Want we blijven hier nog 2 nachten voor we weer richting het Oosten vertrekken om dinsdag de boot in Oslo weer te nemen.Oké, dan op naar Bergen. De tweede stad van Noorwegen waar het dus bijna altijd regent, behalve vandaag. Er lagen vandaag 4 cruiseboten in de haven en dat betekende dat er veel toeristen waren zoals die echtpaar op de vismarkt. Wat niet echt een vismarkt meer is, omdat het vooral eettentjes geworden zijn waar toeristen hun eten kunnen halen. Wat ik wel schokkend vond was dat er ook ingeblikt walvisvlees verkocht werd. Foei Noorwegen. Hiermee laten jullie je echt van je slechtste kant zien. 
Dit vond ik trouwens wel een grappig beeld. Het hing boven een visrestaurant. Zo weet je meteen wat je daar te eten krijgt.
Na de vismarkt slenterden we verder naar Bryggen. De oude werf die met de schattige gekleurde huizen de toeristenverkeer van Bergen is. Maar ook de werf waar de hanzeschepen aanlegden. Hier het oude hanzehoofdkwartier in Bergen met een aantal statige pakhuizen ernaast.
Iets verderop vind je dan de houten huizen. Met restaurants, toeristenwinkels en Noorse truienshops erin. Te leuk om die oude houten gebouwen te zien...Met grappige trollenuitstallingen waar je hebberig van wordt...

Met schots en scheve trappen naar de kerstafdeling in de winkel. Ja, het is in sommige winkels hier 365 dagen per jaar kerst. Zelfs met de warmte van vandaag.Met mooie versieringen op de gevel. Hier een geweldig mooi hert.En hier een eenhoorn. Dus als je in Bergen bent, vooral ook even omhoog kijken.Het blijft in Bryggen niet bij één rij houten huizen. Ook erachter staan allemaal houten huizen met toeristenwinkeltjes erin, zoals je goed kan zien in dit steegje tussen twee panden in. Superleuk om doorheen te wandelen.
Wij hadden een Bergen-pas gekocht. Hiermee kun je voor 260 kronen 24 uur lang een aantal musea bezoeken en gebruik maken van het OV in en rondom Bergen. Vandaar dat we naar binnen liepen bij het Bryggens museum. Hier zie je de oudste grondvesten van Bergen.Maar ook een tentoonstelling hoe de mensen van Bergen rond 1300 geleefd moeten hebben.

Er was ook een tentoonstelling met tekeningen van Fritjhof Sælens. Een Bergense kunstenaar die onder andere verhaaltjes schreef over dit schattige zeehondjes.
Maar hij maakte ook supermooie tekeningen van trollen. Zoals dit trio op de ski’s.

Als je verder loopt langs de houten huizen, dan kom je vanzelf bij de Berhus Festning. De oude vesting in Bergen waarbinnen een aantal gebouwen van de koning stonden. Zoals de Rozenkranstoren. Helaas heb ik geen foto’s van de buitenkant van de toren, omdat hij in de steigers stond, maar met de Bergen-pas konden we wel een kijkje binnenin de toren nemen en zagen onder andere deze cel in de kelder van de toren.En deze knappe kop in de oude slaapkamer van de koning.
Maar het leukste vond ik deze kopieën van de beelden aan de buitenkant van de toren. Normaal zitten deze gargoyles te hoog om ze echt goed te zien, maar nu was dat wel mogelijk. Supergrappig! De toren werd gebruikt te verdediging van de vesting. Maar er moest ook een hal zijn waar de koning zijn onderdanen kon ontmoeten.
Dat was Håkonshallen. De binnenkant van deze hal is niet origineel, omdat hij op de muren na helemaal verwoest was toen in 1944 een Duits kruitschip in de haven eronder ontplofte. Maar ze hebben de hal weer helemaal opgebouwd en hij wordt nog steeds gebruikt voor concerten en andere ceremoniële zaken.En is daarom ook best imposant om te zien. Op de foto hierboven zie je de tafel waaraan de koning plaats neemt tijdens banketten in de hal. Nadat we de vesting bezocht hadden gingen we lekkere wat wandelen. En soms kom je dan grappige dingen tegen. Zoals deze graffiti van een trol die als een dealer zijn kaasschaven (een Noorse uitvinding) wil slijten.Ook liepen we soms door stukken van de stad die minder toeristisch waren. Zoals langs deze mooie witte huizen waar gewone mensen wonen en geen trollen, elanden of Vikingen zoals in de toeristenwinekels in Bryggen.Deze grafitti vond ik ook erg leuk. To bee of not to bee? Ik zou zeggen, we moeten er alles aan doen om het de bijtjes zo leuk mogelijk te maken, want ze hebben het al moeilijk genoeg. Zet je tuin dus vol met bloemetjes!Eindpunt van ons wandelingetje (niet al te ver ivm. de warmte) was deze Fløibanen. Ook hier kregen we korting met de Bergen-pas. Deze kabelspoorbaan brengt je in een paar minuten naar de Fløyen, een gebied in Oslo dat op 320 meter hoogte ligt en waarvandaan je fantastische uitzichten hebt.Zoals je hier kan zien. Je ziet op deze foto één van de treinen net vertrekken.En dit is het uitzicht over de andere kant van de stad. Echt genieten gewoon!Op de Fløyen kun je ook heel goed wandelen. En dan kom je misschien wel één van deze geiten tegen. Die lopen hier los rond om het gras kortgeknipt te houden. Leuke beesten!En natuurlijk moesten ze vriendjelief even besnuffelen en hij moest hen even aaien. Grappig!Voor kinderen is er hier ook genoeg te doen. Er is namelijk een meertje waarop je kan kano varen en in kan zwemmen en er is een grote speeltuin om in te spelen. De speeltuin wordt bewaakt door deze vriendelijke trol, die ik natuurlijk even gedag moest zeggen. Na een rondje wandelen was het weer tijd om naar beneden te gaan. Weer met het treintje en ditmaal zorgden we ervoor dat we voorin kwamen te zitten. Hier zie je net een neiuwe trein aankomen.Omdat de bestuurder achterin de trein zit, heb je voorin de beste uitzichten en zie je goed hoe steil de kabelbaan is. Jammer genoeg lijkt de terugweg altijd sneller te gaan dan de heenweg en waren we al snel weer beneden.
Waar we gewoon lekker verder wandelden door de stad en deze mooie muziekkiosk tegen kwamen.En deze vijver bij een aantal musea. Het was een beetje jammer dat veel openbare gebouwen in Bergen als om 17.00 uur de deuren sluiten, maar gelukkig was één van de Kode-musea nog open (er zijn er 4). En geluk dat ik had, was dat toevallig het museum waar een aantal werken van Edvard Munch hangen. We hebben hier dus een kijkje genomen en hebben een aantal mooie kunstwerken gezien. Zoals deze visser van Christian Krohg, een Noorse schilder.Of deze treurende vrouwen van Edvard Munch, bekend van schilderijen zoals de Schreeuw en de Madonna, die beide een poos terug uit een Noors museum ontvreemd werden, maar gelukkig ook weer terug gevonden zijn.Ook hing er deze tekening van Theodor Kittelsen (samen met een aantal andere). Door zijn tekeningen ga je geloven dat wezens zoals trollen, faunen etc. echt bestaan. Zo mooi! Zoals gezegd, er zijn in totaal 4 Kode musea. Als je in Bergen bent, neem hier dan vooral een kijkje, want door kunst kun je soms verrast worden.Na het museumbezoek hebben vriendjelief en ik de dag afgesloten in restaurant Olivia. Hoewel we liever buiten hadden gezeten, hadden we geen zin in de lange wachtrij en als beloning kregen we van de serveerster één van de mooiste plekjes in het restaurant met uitzicht op Bryggen. Supergezellig en ook nog lekker! Dat was weer een mooie dag. Het belooft morgen wederom warm te worden. We hebben op dit moment nog geen plannen, dus we zien wel wat we gaan doen. Misschien gaan we ‘s ochtends nog wel richting Bergen om iets te bekijken daar. We hebben tenslotte nog steeds die Bergen-pas die 24 geldig is. 

4 opmerkingen:

 1. Nou wat een heerlijke vakantie! Geniet er nog maar van samen. Het is weer dinsdag voor je het weet. Lief dat je zo blogt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke stad. Nooit geweest, maar ziet er uitnodigend uit. Heb ook gehoord dat het vaak regend. Geniet nog een paar dagen voordat je teruggaat. Veel plezier. Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog nooit zo uitgebreid gelezen over Noorwegen, lijkt me leuk om er toch wat meer in te verdiepen. Veel plezier nogmaals

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volg je nog maar kort. Geniet met volle teugen van je verslag. Roept veel oude herinneringen bij me op. In 1970 ging onze eerste vakantie samen ook naar zuid Noorwegen. Herbeleef zo echt weer veel dingen.. Dank je wel daarvoor. Daarnaast schrijf je onderhoudend en maak je mooie foto’s.......complimenten. Kijk alweer uit naar je volgende bijdrage. Hartelijke groet Karin

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...