zaterdag 1 juni 2013

Recept voor mandjes

Al een poosje ben ik bezig met de mandjesquilt van Blackbird Designs. Het zijn allemaal geappliceerde mandjes & na de eerste mandjes, die ik met de needleturn-techniek maakte besloot ik het anders aan te pakken. Ik zocht online naar handige tips & trucs & kwam al snel de spray-starch methode tegen. Spray-starch is een textielversteviger & gebruik je normaal bij het strijken van bijvoorbeeld overhemden. In Nederland is het o.a. te koop bij Albert Heijn onder de naam Crack Free. Ik ga jullie zometeen mijn methode laten zien. Waarschijnlijk zou de quiltpolitie het niet eens zijn met mijn manier, maar daar trek ik me niet zo veel van aan.

Ingrediënten voor mijn mandjes
 • Mooie stofjes
 • Freezer paper
 • Crack free spuitbus
 • Witte achtergrondstofjes gesneden in vierkantjes van 5,5 inch
 • Neutrale kleur garen
Hulpmiddelen
 • Scharen
 • Strijkijzer
 • Ministrijkplank
 • Theedoek (ter voorkoming van vlekken)
 • Spelden & naalden
Ik heb alle achtergrondjes voor de mandjes al gesneden & die liggen dus allemaal klaar om gebruikt te worden voor de blokken.


Als het weer tijd is voor mandjes, dan zoek ik de mooiste stofjes, die ik kan vinden uit mijn voorraad, pak het strijkijzertje & de bus crackfree & ga aan de slag.Ik pak het boek When the Cold Wind Blows van Barb Adams & Alma Allen erbij & maak als eerste een malletje van het mandjes-patroon. Dit malletje kan ik voor meerdere mandjes gebruiken.


Daarvoor trek ik het patroontje over op de papier-kant van een vel Freezer Paper. Tip: Freezer Paper is in Nederland bij quitlwinkels te koop, maar ken je iemand die op vakantie gaat naar Amerika, vraag diegene dan of hij/zij een rol ervan wil kopen in de supermarkt. Dat is een stuk goedkoper & zo'n rol gaat heeeeel lang mee.


Daarna knip ik het malletje uit met een gewone huis-tuin-en-keuken-schaar. Nu is het malletje klaar om meerdere keren te gebruiken. Als na een aantal mandjes het malletje een beetje begint te rimpelen & wat scheurtjes krijgt, dan maak je gewoon een nieuw malletje.


Ik pak één van de mooie stofjes erbij & leg het malletje met de gladde kant op de stof. Als je er vervolgens met een warm strijkijzer overheen gaat, dan 'plakt' het malletje als het ware vast aan de stof. Dit 'plakken' is niet permanent, want je trekt het malletje ook weer heel makkelijk los van de stof. 


Als je alletwee de malletje op de stof gestreken hebt, dan knip je hem uit met een royale naadtoeslag & hou je twee delen van het mandje over. Ik knip altijd met een scherp stofschaartje een extra knipje in de delen waar een hoek zit. Op de foto hierboven zie je dat goed in het vierkantje middenin het mandje. En ik maak om de halve centimeter een knipje in de bochtjes van het hengseltje.


Ik leg het mandjes met de goede kant naar boven neer & spuit het voorzichtig in met de crack free uit de spuitbus. Ik leg het wel altijd op een theedoek, want het geeft anders best wel vlekken. 


Dan draai ik het mandje weer om, pak de strijkbout & vouw heel voorzichtig de naadtoeslag van de mandjes om het papier heen. Als je er dan met de strijkbout overheen gaat, droogt de crack free op & heb je het randje er goed ingeperst. 


Waar je hoekjes hebt, die buiten het mandje uit steken, laat je die gewoon zitten. Straks met appliceren kun je die achter het mandje wegstoppen. Bij het rondje hengseltje is het soms even wat gepriegel, maar met een beetje geduld krijg je de naadjes er goed inestreken.


Nadat je zo allebei de onderdelen van het mandje gemaakt hebt, haal je het freezerpaper er voorzichtig weer uit. Dat kun je gebruiken voor een volgend mandje. En je mandje is klaar om geappliceerd te worden op een ondergrond-stofje. 


De meeste foto's bij deze uitleg maakte ik gisteravond. Maar ik vind dit klusje het fijnst om te doen 's ochtends als ik wakker wordt. En dit is de oogst van vanmorgen. Weer allemaal ready-to-sew mandjes. Ik ga zometeen bijpassende achtergrondjes uit de stapel uitzoeken ;-)

10 opmerkingen:

 1. Ga het zeker een keer proberen, dank je wel, is een duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig zeg, waar koop je dat crack free?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ieke, het werkt nog beter als je met een kwastje alleen de randjes insmeert.
  Werkt perfect!

  De AH-XL heeft die bussen Conny, en Action heeft ook een variant die werkt en de helft goedkoper is :o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne Marieke, als je alleen de randjes insmeert met een kwastje, gebruik je daar dan ook de spuitbussen voor? Of gebruik je daar iets anders voor? Ik ben wel nieuwsgierig.

   groetjes,
   Ieke

   Verwijderen
  2. Hoi Ieke, ik spuit uit de spuitbus de stijfsel in de dop en ga dan met een kwastje alleen langs de randjes. Dan wordt je freezer paper niet vochtig (en daardoor slap) en de rest van je te appliqueren stukjes worden niet zo hard als een plank. Als je dat spul in de dop spuit, wordt het vloeibaar. Werkt perfect!
   Ik gebruik trouwens precies dezelfde bus stijfsel als jij.
   Succes ermee!

   Verwijderen
  3. Let wel op bij de bussen van Action, want daar zit een gaatje in de dop en dan moet je of even de dop schuin houden, of een apart bakje of glaasje nemen.

   Verwijderen
 4. Dat is een mooie en handige uitleg van je. Ik ga dat spul ook maar eens bij AH of bij Action (als ik ze daar kan vinden) kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor je makkelijke uitleg + foto's!!! Heel handig!
  Fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat ziet er makkelijk uit! Bedankt voor de tip! Hoe staat het met de NI?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Binnenkort ga ik maar weer eens een blogje aan de NI wagen. Dan lees je meer ;-)

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...